sâmbătă, 18 decembrie 2010

Apicultorii caraseni s-au intalnit la Bania

În perioada noiembrie 2010 – februarie 2011, se desfăşoară în judeţul Caraş proiectul „Tehnologie şi Networking în slujba apicultorilor”, în cadrul programului CONECT, implementat de Primăria Oraviţa în colaborare cu comunele Bănia şi Fîrliug.
În data de 16 decembrie 2010, a avut loc o primă întâlnire, cu tema ”Mijloace online de promovare a micilor producători apicoli”, la care au luat parte apicultori din Oraviţa şi Bănia. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, participarea celor din Fîrliug s-a realizat printr-o conexiune Skype.
Pentru început, organizatorii proiectului au prezentat activităţile care se vor desfăşura în următoarea perioadă şi au punctat paşii principali de urmat. Participanţii au fost entuziasmaţi de întâlnire şi discuţia s-a animat foarte repede. S-a insistat pe ideea de a promova produsele apicole şi practica albinăritului, şi de a îmbunătăţi pieţele de desfacere. În plus, s-a concretizat pregătirea unui eveniment viitor, la care să participe reprezentanţi ai unui organism de certificare a produselor bio, care să permită preţuri mai bune pe piaţă. Apicultorii din Oraviţa s-au informat deja cu privire la demersurile necesare şi au povestit colegilor din Bănia faptul că este necesară o perioadă de conversie, în care trebuie luate diferite măsuri precum înlocuirea vopselelor pe bază de ulei de pe lăzile cu stupi, înlocuirea tratamentelor clasice pentru albine cu altele pe bază de plante, folosirea de ceară 100% naturală fără alţi aditivi. În plus au fost discutate detalii referitoare la viitoarea campanie de promovare în şcolile din Oraviţa, Fîrliug şi Bănia cu privire la apicultură, importanţa albinelor pentru mediu şi efectul mierii asupra organismului uman.

În a doua parte a întâlnirii, s-a discutat despre oportunităţile de informare oferite de mediul online, pentru început fiind prezentate 2 site-uri internaţionale despre albinărit: http://www.beekeeping.com/şi http://www.iheo.org/

În final, s-a adus în discuţie conceptul de magazin online pentru producătorii din cele 3 localităţi şi s-au oferit detalii cu privire la înscrierea pe site, contacte cumpărător-ofertanţi, respectiv la cele 3 modalităţi posibile de plată (ramburs, transfer bancar direct în contul apicultorului, servicii Pay Pal pentru plata online). Apicultorii s-au arătat foarte încântaţi de ideile propuse şi doresc să participe.

Prin urmare, administratorii viitorului site au notat datele de contact ale apicultorilor prezenţi în cele 3 localităţi, urmând ca la târgul apicol ce se va desfăşura la Oraviţa la începutul anului viitor să se lanseze versiunea beta a magazinului online.



joi, 16 decembrie 2010

Concert de Colinde

In data de 15 decembrie 2010 a avut loc, ca in fiecare an, evenimentul ”Pomul de Craciun” organizat de Primaria Oravita, cu concursul Liceului General Dragalina si Protopopiatul Bisericii Ortodoxe Romane din Oravita.

In deschidere a cantat Corul AURORA al Liceului General Dragalina - din care va prezentam un fragment.



Au urmat momente artistice - lirice si dramatice, sustinute de elevii aceluiasi liceu. La final a colindat Corul preotilor din Protopopiatul Oravita. 

miercuri, 8 decembrie 2010

Tehnologia în slujba apicultorilor

Trei comunităţi locale din judeţul Caraş-Severin – oraşul Oraviţa împreună cu comunele Bănia şi Fîrliug au decis să colaboreze în cadrul unui proiect menit să promoveze activitatea apicultorilor din zonă şi să îi încurajeze pe consumatori să achiziţioneze produse apicole direct de la aceştia.

Implementarea acestui proiect este posibilă printr-o finanţare în valoare de 27.000 de lei, în cadrul CONECT - un program de parteneriat derulat în cadrul proiectului naţional Economia Bazată pe Cunoaştere.
Printre activităţile acestui proiect se numără organizarea unui târg apicol la Oraviţa, la care sunt aşteptaţi expozanţi din toată ţara, precum şi schimburi de experienţă între producătorii celor trei comunităţi. De asemenea, la târgul de la Oraviţa ar urma să participe şi o firmă specializată în certificarea bio a produselor apicole. Cea mai interesanta activitate este realizarea unui magazin online care să comercializeze produsele micilor apicultori la nivel internaţional.

Informarmatii detaliate despre proiect:

Motivatia proiectului:
Apicultorii de subzistență întâlnesc numeroase obstacole în desfacerea produselor lor. Marea majoritate a apicultorilor din Oravița, Bănia și Fîrliug au diplome de profil și au beneficiat de formare profesională, o parte au accesat fonduri FEADR de tip 1.4.1 și 1.1.2 dar întâmpină în continuare dificultăți în desfacerea produselor apicole. În Oravița funcționează o cooperativa apicola locală. În Fîrliug și Bănia apicultorii individuali sunt membrii ai unor asociații de profil județene, fără a fi organizați pe plan local. La nivel de județ funcționează asociația Crescătorilor de Albine (ACA) din județul Caraș care organizează 1-2 evenimente pe an cu informații teoretice ce sunt insuficiente și ineficiente pentru o îmbunătățire semnificativă a situației apiculturii și a piețelor de desfacere
Problema desfacerii este abordată la majoritatea întrunirilor pe plan local și zonal însă accesul la informații privind piața internațională a produselor apicole este redus din motive de tehnologie și lipsă de experiență și abilități de comunicare în limbi străine. Din acest motiv cele 3 Puncte de Acces Public la Informații au decis să atragă resurse exterioare comunității (fonduri prin prezentul proiect, formatori și voluntari) care să vină în sprijinul apicultorilor.

Principalele activităţi:
  • Seminar ”Avantajele certificării produselor bio pe piața internațională” și schimb de experiență în comuna Fîrliug. Eveniment cu invitați specialiști pe plan european. Vor participa apicultori din cele 3 comunități. Parte teoretică în sală cu proiectări Power Point și prezentare practică într-o stupină unde trainerii vor arăta în mod concret cum decurge controlul pentru certificare bio.
  • Seminar ”Mijloace online de promovare a micilor producători apicoli” și schimb de experiență în comuna Bănia. Teme abordate: - Cum ne informăm pe Internet cu privire la cele necesare (furnizori, informații de specialitate în practica apiculturii)
  • Campanie ”Daca albinele ar disparea, ar costa milioane intregi sa facem lucrurile pe care ele le fac gratuit” în școlile din Oravița, Fîrliug și Bănia. O echipă de voluntari apicultori vor vorbi copiilor din școlile din cele 3 localități despre pratica albinăritului, importanța pentru mediu și impactul negativ al bunurilor transportate de la mari distanțe asupra mediului. Prezentările vor fi interactive, copiii vor avea ocazia să pună întrebări, să încerce echipamentul unui apicultor, să vadă unelte folosite. La sfârșit copiii vor primi caserole de 20 g cu miere de la producătorii locali.
  • Târgul Apicol Oravița. Apicultori din cele 3 localități vor avea la dispoziție pavilioane care să delimiteze spațiul și să prevină insolația. Inainte de Târg expozanții vor putea să tipărească etichete și fluturași de prezentare la cele 3 Puncte de Acces Public la Informație din cele 3 localități. Vor fi invitate firme de profil apicol din întreaga țară și regiune. De asemenea se va organiza un simpozion la care vor fi invitați oficiali de la Direcția Agricolă, APIA, Ministerul Agriculturii, Asociația Județeană și Națională , Oficiul Național al Produselor Naționale, I.C.D.A, etc. Pe perioada Târgului se vor mai distribui pliante și caserole promoționale cu miere pentru promovarea produselor apicole.
  • Site cu magazin si promovare online. Administratorul IT cu sprijin de la o firmă specializată va realiza un site bilingv (română și engleză) cu magazin online. In paralel va derula o campanie de promovare pe Internet cu sprijinul serviciului Google AdWords dar și prin postarea de mesaje pe forumuri și burse online. Pentru comunicarea în limbi străine va fi sprijinit de o echipă de voluntari care va realiza traduceri în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă

Rezultate aşteptate:
- Informarea a 50 apicultori cu privire la piața internațională a mierii, condiții de certificare bio, tehnici și utilaje specifice apiculturii și alte domenii de interes pentru aceștia prin intermediul evenimentelor de tip schimb de experiență și seminar;
- realizarea unui site cu magazin online în limbile română și engleză cu privire la oferta de produse a apicultorilor din regiune
- promovarea grupului de apicultori pe minim 5 forumuri, burse online și alte site-uri de profil la nivel internațional
- informarea unui număr de minim 500 de elevi din cele 3 comunități cu privire la beneficiile apiculturii (în contextul anului european al Biodiversității)

sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Selectie voluntari!

Reţeaua Electronică a Comunităţii Locale Oraviţa selectează voluntari pentru proiectul Inovație și tehnologie pentru valorificarea potențialului turistic al zonei Anina - Oravița.
Proiectul îşi propune promovarea oraşului nostru ca şi zonă turistică pe site-uri specializate.
  • Ai intre 14-18 ani?
  • Doreşti să te implici într-o activitate interesantă?
  • Iţi place sa navighezi pe Internet?
  • Ţi-ar place să călătoreşti în următorii ani cu sprijinul programelor europene de tineret?

Alătură-te echipei noastre!

Informaţii suplimentare la Punctul de Acces Public la Informaţie din Oraviţa (Primărie, camera 12).

luni, 18 octombrie 2010

25 septembrie curatenie nationala

In dimineata zilei de 25 septembrie s-au adunat in fata primariei elevii Liceului Teoretic "General Dralina" Oravita impreuna cu d-na coordonator prof. Duca Oana, personalul RECL Oravita si inspectorul de mediu fiind reprezentantii primariei orasului Oravita. Cu toti ne-am deplasat pe drumul de centura Oravita-Anina pentru a strange deseurile menajere. In urma acestei actiuni au fost adunati 80 de saci de deseuri menajere care au fost predati la S.C. Ecologica Oravita S.R.L.

marți, 20 iulie 2010

Ruga Oraviteana

Biserica "SF. Ilie" este o biserica ortodoxa, ea fiind asezata pe ruinele unei vechi manastiri, la pictarea bisericii au contribuit pictori celebri printre care si renumitul pictor Dimitrie Turcu.
Ruga Oraviteana reprezinta sarbatoarea inchinata bisericii cu acelasi nume, se manifesta prin muzica, joc si voie buna.
Ca in fiecare an Primaria Oravita impreuna cu Consiliul Local organizeaza Ruga Oraviteana, avand ca invitati pe renumitii interptreti: Puiu Codreanu, Luminita Jucu, Nicoleta Sarbu, Otilia Duma si Formatia "Formula 1", Formatia "Dubasii"-Serbia, Carmen Biruescu, Ana Parvu Cega, Traian Jurchela, Vasile Conea, Traian Ilea si Valerica Codorean si Daggu ft Kleo - Berlin Germania.
Va asteptam cu drag!

miercuri, 30 iunie 2010

Corul AllCantabile din Allendorf-Giessen, Germania vine la Oraviţa

Duminică 4 iulie 2010 Corul AllCantabile din Allendorf-Giessen, Germania va susţine două concerte la Oraviţa.
Corul AllCantabile este compus din: dirijor - Adriana Pop,
solistă – Alexandra Pop- vioară
pian Johannes Becker
Primul concert va fi susţinut la ora 10, la Biserica romano-catolică din oraş, iar al doilea va fii organizat la ora 19, la Teatrul „Mihai Eminescu” din Oraviţa.
Pragramul cuprinde: muzică corală de mare diversitate, cântece din folclorul internţional, piese din repertoriul clasic, valsuri vieneze, etc....
Vă aşteptăm cu drag!

Delegaţia Serbiei în vizită la Oraviţa

      O delegaţie a administraţiei locale Biserica Alba din Serbia, împreună cu reprezentanţi ai unor organizaţii culturale şi de turism au derulat cu sprijinul primăriei Oraviţa o campanie de promovare a „Festivalului Florilor”.
      În cadrul secţiunii de folclor a „Festivalului Florilor” a participat şi grupul folcloric al Liceului Teoretic „General Drăgălina” Oraviţa.
      „Festivalului Florilor” are caracter multianual, anul acesta a avut loc în intervalul 18.06- 27.06.2010.

joi, 27 mai 2010

Elevii constiinciosi


Cu toate ca a venit vara si cu toti ne gandim la concedii sau in cazul elevilor la vacanta, inainte de toate scoala, spun scoala pentru ca spre bucuria noastra pragul Punctului de Acces Public la Informatie din Oravita este inca trecut de elevii care vin si cer ajutor pentru a-si cauta materiale de studiu sau referate la diferite materii.

Studentii oraviteni sunt asteptati la P.A.P.I.

Pentru studentii din toata tara incepe o noua si grea sesiune, dar pentru a le usura procesul de invatare Punctul de Acces Public la Informatie le sta la dispozitie. Aici studentii pot accesa gratuit site-urile de specialitate de unde isi pot scoate materielele necesare studiului.
Studentii din zona trec pragul Punctului de Acces Public la Informatie in timpul anului universitar cand accesand site-urile de specialitate isi gasesc materialele necesare pentru referate dar tot odata ne bucuram de prezenta acestora si in pragul sesiunii de vara accesand site-urile universitatilor la care sant studenti si cautandu-si cursurile necesare.
Punctul de Acces public la informatie se afla in cadrul Primarie Oravita, parter cam. 14.

Ce insemna verde ne spun elevii Liceului "General Dragalina" din Oravita

Elevii din Oraviţa sprijiniţi de comunitatea Freecycle Timişoara în proiectul “Şcoli pentru un viitor Verde”

Elevii din Oraviţa, care participă la concursul “Şcoli pentru un viitor verde”, au primit o donaţie de eşarfe verzi de la comunitatea Freecycle din Timişoara, pe care acum le poartă cu mândrie la acţiunile de ecologizare. Acest simplu gest i-a motivat pe elevii orăviţeni în competiţia cu ceilalţi şcolari din ţară implicaţi în protecţia mediului.


marți, 25 mai 2010

Mici „ecologisti” ai Liceului „General Dragalina”

Mici „ecologisti” ai Liceului „General Dragalina” participa la concursul national „Scoli pentru un viitoe verde” organizat de:
WWF (World Wide Fund for Nature), una dintre cele mai importante și reputate organizații ecologiste din lume
EDITURA Cd PRESS, prima alegere în domeniul produselor educaționale românești de calitate pentru copii și tineri și editorul publicațiilor Terra Magazin – de 15 ani cea mai citită revistă românească lunară de popularizare a științelor –, doxi – Lumea mare a celor mici –, și Pipo – Cartea generației Pre.
Programul Educațional și Concursul Național „Scoli pentru un viitoe verde” se desfășoară în unități de învățământ din România în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării și Inovării și cu sprijinul Ministerului Mediului. Alte instituții care sprijină proiectul: Agenția Națională de Protecție a Mediului, Institutul de Geografie al Academiei Române, Societatea de Geografi e din România, ANM (Autoritatea Națională de Meteorologie), INHGA (Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor), SOR (Societatea Ornitologică Română).
Esarfele verzi pe care mici „ecologisti” ai Liceului „General Dragalina” le poarta cu mandrie au fost obtinute cu ajutorul managerul RECL Oravita si cu cu bunavointa d-nei coordonator zonal Borghoff Teodora.
Culoare verde reprezinta „viata” pentru noi toti.

miercuri, 21 aprilie 2010

Suntem castigatori!!!

Filmul realizat de catre Punctul de Acces Public la Informatie din Oravita in cadrul campaniei europene "Get online Day" a fost premiat. Multumim Cristinei pentru participare, lui Marius pentru traducere in si din limbajul mimico-gestual, doamnei coordonator Teodora Borghoff pentru idee si domnului Alex Imparat pentru montaj.

joi, 25 martie 2010

Invitatie la Clubul ”Mitteleuropa” al Teatrului Vechi din Oravita

In data de 30.03.2010, incepand cu orele 17, sunteti invitati in sala fuaerului de la Tetrul Vechi ”Mihai Eminescu” din Oravita unde vor participa tinere talente literare de la Scoala Genarala ”Romul Ladea”, Liceul Teoretic ”General Dragina” si membri  ai cenaclului ”Mihai Novac” din localitate.

luni, 15 martie 2010

Hai pe net … la Oravița

Săptămaâna Get Online Day a debutat la Oravița prin începerea acestei campanii cu ajutorul elevilor-voluntari de la Liceul „General Drăgălina” din oraș. Pentru început am avut o întrunire cu ei în care am stabilit împreună cum ne împărțim sarcinile.
Ziua următoare a început campania de promovare a evenimentului ce urma să se desfășoare în 4 martie prin lipirea de afise în localitate.
În ziua de 4 martie, la PAPI Oravița au participat la evenimentul Hai pe net! un numar de 25 de persoane din care 8 nu au mai fost pe internet niciodată.
Elevii s-au ocupat de persoanele în cauza și i-au direcționat pe internet în functie de ceea ce îi interesau: crearea adreselor pe Yahoo pentru a putea apoi crea cont pe site-ul www.drpciv.ro, site folosit pentru evaluarea cunoștiințelor în vederea obținerii permisului auto, jocuri pentru relaxare, produse bio, planificari scolare, legi, etc.
O persoană a dorit să afle cât mai multe despre sfaturile medicale date de nutritioniști și doctori pe siteurile românești. De asemenea, am avut tineri care nu au un computer personal, și care au dorit să își facă un cv pentru a se putea angaja. I-am ajutat să-și scrie toate informațiile corecte și să caute diferite oferte de muncă.

joi, 4 martie 2010

La Liceul General Drăgălina a început implementarea Programului Școli pentru un viitor verde

ETAPELE IMPLEMENTĂRII PROGRAMULUI sunt următoarele:
- Prima etapa este realizarea de acțiuni ecologice.
- A doua etapa este „Jurnalului verde”
- A treia etapă este evaluarea rezultatelor conform „Jurnalului verde”și decernarea titlului și a însemnelor de „ȘcoalaVerde”/„GrădinițaVerde”.
- A patra etapă este continuarea activităților și menținerea unui standard ridicat în educația pentru mediu.Titlul de „Școalaverde” /„GrădinițaVerde” nu este permanent. El se poate pierde, dacă acțiunile instructiv-educative și activitățile ecologice nu au continuitate. Titlul de „Școalaverde” /„GrădinițaVerde” este valabil timp de 2 ani de la data acordării.
În urma înscrierii la „Programul Școli pentru un viitor verde” elevii Liceului „General Drăgălina” au început implementarea programului.

„Școli pentru un viitor verde”

S-a lansat Programul „Școli pentru unviitor verde”, ediția I, ocazie cu care managerul RECL Oravița a anunțat toate unitățile de învătământ din oraș pentru înscriere. La acest apel de înscriere unitățile de învățământ au răspuns pozitiv, drept dovadă ca s-au și înscris.
Organizatorii acestui program sânt:
WWF (World Wide Fund for Nature), una dintre cele mai importante și reputate organizații ecologiste din lume EDITURA Cd PRESS, prima alegere în domeniul produselor educaționale românești de calitate pentru copii și tineri și editorul publicațiilor Terra Magazin – de 15 ani cea mai itită revistă românească lunară de popularizare a științelor –, doxi – Lumea mare a celor mici –, și Pipo – Cartea generației Pre.
Prin organizarea Programului Educațional și Concursulului Național OLI PENTRU UN VIITOR VERDE se oferă elevilor, educatorilor/învățătorilor/profesorilor posibilitatea să se implice activ și direct în acţiuni instructiv-educative simple, eficiente. Toate acestea, într-un mod prietenos, fără birocrație inutilă și în mod absolut gratuit, cu asistența unei organizații mondiale de prestigiu. Programul Educațional și Concursul Național ȘCOLI PENTRU UN VIITOR VERDE se desfășoară în unități de învățământ din România în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării și Inovării și cu sprijinul Ministerului Mediului. Alte instituții care sprijină proiectul: Agenția Națională de Protecție a Mediului, Institutul de Geografie al Academiei Române, Societatea de Geografi e din România, ANM (Autoritatea Națională de Meteorologie), INHGA (Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor), SOR (Societatea Ornitologică Română).
Programul vizează realizarea de activități instructiv-educative cu scopul de a informa și a conștientiza elevii, cadrele didactice, părinții și comunitățile locale în legătură cu problemele actuale ale mediului. Scopul programului este acela de a naște și a dezvolta atitudini ecologice în rândul copiilor și al tinerilor, de a-i determina să devină activi în acțiunile de protecție și conservare a mediului, de a conștientiza că viitorul planetei depinde de ceea ce realizează ei astăzi. Activitățile din program vor fi direcționate spre a încuraja elevii să gândească și să se manifeste „prietenos” față de mediu; în concepția noastră, educația pentru o viitoare planetă Pământ vie nu înseamnă doar lecții despre schimbările climatice și însușiri de cifre. Scopul nostru, acela de a face educație în spiritul dezvoltării durabile, poate fi atins numai dacă le oferim copiilor nu doar informațiile, ci și competențele, căile și oportunitățile prin care ei pot interveni activ, într-un mod responsabil, pentru menținerea sănătății planetei.

miercuri, 3 martie 2010

Concurs de eseuri la Oravița

Luni 01.03.2010 la Punctul de Acces Public la Informații (P.A.P.I.) din Oravița a avut loc faza locală a concursului de eseuri pentru liceeni intitulat „Open minds”.

La acest concurs au participat cinci eleve ale Liceului Teoretic „General Drăgălina” care au impresionat juriul cu eseuri și prezentări în Power Point cu imagini sugestive. Participantele au fost: Junc Bianca (clasa a-XII-a), Petrașc Liliana (clasa a-XII-a), Băiceanu Ioana-Gina (clasa a-IX-a), Petrișor Grațiela (clasa a-IX-a), Mîț Mădălina (clasa a-IX-a).

Câștigătoarele au fost:

Locul I: Junc Bianca cu lucrarea „O SITUATIE CRITICA LA NIVEL MONDIAL-ABUZUL ASUPRA COPIILOR”
Locul II: Petrișor Grațiela - ”IERUSALIM”
Locul III: Băiceanu Ioana-Gina ”BĂNĂȚENII MEI DE FRUNTE”
La finalul concursului au fost acordate diplome de participare pentru toate participantele și premii constând în memorii USB pentru ocupantele primelor trei locuri. Acestea din urmă vor participa la următoarea etapă - faza zonală la Timişoara unde marele premiu va fi un MP4 player.

marți, 9 februarie 2010

„Simulare teste permis auto” acum la Punctul de Acces Public la Informație de la Oravița

      Punctul de Acces Public la Informație de la Oravița a împlinit 2 ani de existență. Cu această ocazie s-a lansat un nou serviciu oferit publicului „simulare teste permis auto”.
      Odată cu lansarea acestui tip de serviciu doritorii nu au întârziat să apară, lucru care ne bucură foarte mult pentru ca am reușit să venim în sprijinul celor care doresc să obțină permisul de conducere.
      În Punctul de Acces Public la Informație de la Oravița sunt zilnic persoane care vin și accesează site-ul www.drpciv.ro, pentru a face chestionare care îi ajută să-și evalueze cunoștiințele despre legislația auto.

Prima carte tehnoredactată în Punctul de Acces Public la Informatie din Oraviţa

Prima carte tehnoredactată în Punctul de Acces Public la Informaţie din Oraviţa se intitulează „Tărâmul viselor” aparținând poetului Geo Baciu.

Poetul Geo Baciu, s-a născut la Sânandrei, în județul Timiș, în data de 23 august 1944, a debutat cu volumul „Adorm în iarna epidermei moi”, apărut în 2008 la Clubul Mitteleuropa.
În cartea „Tărâmul viselor” Geo Baciu rămâne același visător optimist, mai puţin atent la estetica propriilor strategii cât este de prudent cu comoditatea inspirației. Și asta e foarte bine, sună a program discret, oricum un gest curajos între temele (și problemele) confraților de cenaclu. Poetul acesta nu are vârstă, dar e plin de efuziuni juvenile, nu are idealuri mimat dandyste, dar este un dandy orăvițean atunci când vrea (și reușește) să enerveze pe firoscoșii mimetici autori de poezele pentru deliciul chelnerițelor urbei.
Desigur, el nu se desfată, încă în grădina deliciilor, Omar Khayamm îi poate fi, însă strașnic conviv.
Nu de mult poetul Geo Baciu și-a lansat o noua carte intitulată „Operațiunea Colonel Arsenie”, iar acum cu ajutorul Punctului de Acces Public la Informaţie a tehnoredactat un alt volum de poezii din colecția „Accente”.
Volumul „ Tărâmul viselor” aşteaptă cu nerăbdare să ia calea tiparului pentru ca publicul să poată citi minunatele poezii ale neobositului și mereu tânărului poet Geo Baciu.

joi, 4 februarie 2010

Lansarea cărții „ Operațiunea Colonel Arsenie”

Geo Baciu, s-a născut la Sânandrei, în județul Timiș, în data de 23 august 1944, a debutat cu volumul „Adorm în iarna epidermei moi”, apărut în 2008 la Clubul Mitteleuropa.
Cartea „ Operațiunea Colonel Arsenie”, a fost lansată la Oraviţa în data de 01.02.2009, sub coordonarea D-lui. Prof. Dr. Ionel Bota , în feerica clădire a Tetrului Vechi „Mihai Eminescu”.
„ Operațiunea Colonel Arsenie” este o nuvelă polițistă, cu un subiect interesant, inspirat din realitățile lumii contemporane.
Un scris alert, episoade care se încadrează genului, personaje pe care autorul ni le înfățișează în ipostaza unor justițiari din zilele noastre.
La aceste eveniment au participat colegi de breaslă ai autorului, printre aceștia putem aminti:
Dl. Prof. Dr. Ionel Bota - directorul Tetrului Vechi „Mihai Eminescu” Oravița, Dl. Mihai Moldovan - directorul Casei de Cultură „Mihai Eminescu” Oravița, D-na Prof. Florica Stancovici, Dl. Lorin Cimponeriu – poet, Dl. Nicolae Irimie – poet, Dl. Ionel Pelea - poet, D-na Dorina Borbeș – poetă.
Dl. Prof. Dr. Ionel Bota a ținut o scurtă prelegere despre autor și cartea sa, iar în final autorul a anunțat că vor mai urma și alte lucrări în proză, piese de teatru dar și volume de poezii.

marți, 19 ianuarie 2010

Mihai Eminescu omagiat la Teatrul Vechi

La Teatrul Vechi ”Mihai Eminescu” Oravița, au avut loc manifestari omagiale aduse ”Luceafărului” poeziei românești coordonate de dl. Prof. dr. Ionel Bota - dir. al Teatrului Vechi ”Mihai Eminescu” Oravița.

La manifestare au participat:
- dl. Emil Polgar - Președintele clubului ”Mitteleuropa”,
- dl. Ion Pelea - membru al clubului ”Mitteleuropa”,
- dl. Nicolae Irimia - membru al clubului ”Mitteleuropa”,
- dl. Doru Ilana - membru al Cenaclului literar ”Mihai Novac” Oravița și membru al Clublui intelectualilor din Oravița,
- d-na Florica Stancovici - membru al clubului ”Mitteleuropa”,
- d-na Daniela Borbeș - membru al clubului ”Mitteleuropa”,
- dl. Lorin Cimponeriu - membru al Cenaclului literar ”Mihai Novac” Oravița,
- dl. Ghe. Secheșan - prof. universitar la Facultatea de Vest Timișoara, critic literar și membru al Cenaclului literar ”Mihai Novac” Oravița,
- dl. Cornel Stancu - membru al Cenaclului literar ”Mihai Novac” Oravița și Cenaclul literar ”Semenicul” Reșița,
- dl. Ghe. Baciu - membru al Cenaclului literar ”Mihai Novac” Oravița și membru al clubului ”Mitelleuropa” al teatrului ”Mihai Eminescu” Oravița,
- dl. Ghe. Iana - membru al Clublui intelectualilor din Oravița,
- d-na Cornelia Edițoiu - membra a clubului ”Mitelleuropa” al teatrului ”Mihai Eminescu” Oravița,
- dl. Mihai Moldovan - dir. Casei de Cultură ”Mihai Eminescu”din Oravița și al Cenaclului literar ”Mihai Novac” Oravița,
- dl. Raul Bribete - membru al Cenaclului literar ”Mihai Novac”,
- dl. Mihai Crăiniceanu - membru al Clublui intelectualilor din Oravița,
- d-na. Dorina Enuică - membră a Cenaclului literar ”Mihai Novac” Oravița,
- d-na. Elena Crețu - membră a Cenaclului literar ”Mihai Novac” Oravița,
- dl. Pavel Gherman - membru al clubului ”Mitelleuropa” al teatrului ”Mihai Eminescu” Oravița,
- dl. Nicolae Chirilă - membru al Clublui intelectualilor din Oravița,
- d-na Gabriela Stawinsky - membră a Cenaclul literar ”Semenicul” Reșița.
Spre finalul acțiunii eminesciene s-a lansat cartea d-lui  Mihai Cavadia și s-au cîntat urmatoarele piese: ”Mai am un singur dor”, ”Dorința” și ”De ce nu vii”.

”Zilele Eminescu la Oravita” editia a XX-a

Oravița, 15.01.2010 acțiune desfășurată la Casa de Cultură ”Mihai Eminescu”din Oravița

Manifestarea a început cu un Te Deum la statuia Poetului din Parcul Central, cu participarea unui sobor de preoți.

La manifestare au participat:
- dl. Mihai Moldovan - dir. Casei de Cultură ”Mihai Eminescu”din Oravița și al Cenaclului literar ”Mihai Novac” Oravița,
- dl. Igor Isac - pictor al Casei de Cultură ”Mihai Eminescu”din Oravița și membru al Cenaclului literar ”Mihai Novac” Oravița,
- dl. Lorin Cimponeriu - membru al Cenaclului literar ”Mihai Novac” Oravița,
- dl. Ghe. Secheșan- prof. universitar la Facultatea de Vest Timișoara, critic literar și membru al Cenaclului literar ”Mihai Novac” Oravița,
-dl. Cornel Stancu - membru al Cenaclului literar ”Mihai Novac” Oravița și Cenaclul literar ”Semenicul” Reșița,
- dl. Ghe. Baciu - membru al Cenaclului literar ”Mihai Novac” Oravița și membru al clubului ”Mitelleuropa” al teatrului ”Mihai Eminescu” Oravița,
- dl. Ghe. Iana - membru al Clublui intelectualilor din Oravița,
- dl. Doru Ilana - membru al Cenaclului literar ”Mihai Novac” Oravița și membru al Clublui intelectualilor din Oravița.
După slujba de comemorare elevii Liceului ”Genaral Drăgalina” Oravița coordonați de d-na prof. Cornelia Edițoiu au recitat câteva versuri ale marelui nostru poet Mihai Eminescu.
De la statuia Poetului din Parcul Central, manifestarea a continuat la Casa de Cultură ”Mihai Eminescu”din Oravița, unde elevii Liceului ”Genaral Drăgalina” Oravița și elevii Școlii Generale ”Romul Ladea” Oravița coordonați de dl. Prof. Ioan Nicolae Cenda, au jucat piesa de teatru ”File de pauză”.
În același cadru dl. Ghe. Secheșan și-a prezentat comunicarea ”Simbolul poemului Luceafărul” urmând discuții pe tema acestuia, apoi a fost prezentată colecția de insigne și calendare ”Mihai Eminescu” ale colecționarului dl. Ioan Aicoboaie. În continuare elevii școlii de arte plastice din Oravița au susținut un scurt recital la pian și au recitat versuri ale marelui peot M. Eminescu.
Membrii Cenaclului literar ”Mihai Novac” Oravița au recitat versuri din literatura eminesciană, aici putem aminti: Ghe. Țepeneu, Raul Bribete, Daniela Borbeș, Lorin Cimponeriu, Doru Ilana, Dorina Enuică, Florica Stancovici, Costel Stancu și Elena Crețu
Spre finalul acestei acțiuni de comemorare organizată la Casa de Cultură ”Mihai Eminescu”din Oravița a avut loc lansarea cărților de poezie :
- ”Înghițitorul de creioane”, a poetului Costel Stancu
- ”... și poemul se scrie singur” a poetului Lorin Cimponeriu,
- Colecția ”Accente”, ”Clubul Mitteleuropa” Oravița, în prezența criticului oravițean Ionel Bota.
Seara s-a incheiat cu discuții pe tema eminesciană acestea urmând să continue în ziua următoare la Teatrul Vechi ”Mihai Eminescu”.

luni, 18 ianuarie 2010

Spectacol umanitar ”O picatura de speranta”

Cu ocazia sarbatorilor de iarna la Casa de Cultura ”Mihai Eminescu” din Oravita s-a oragizat spectacolul umanitar ”O picatura de speranta” la care au fost invitati managerul si administratorul RECL.

Acest spectacol s-a oragnizat cu ajutorul Centrului Crestin ”Fecioara Maria”, Mitropolia Banatului si Primaria Oravita, avand ca scop ajutorarea copiilor nevoiasi.
In cadrul spectacolului au cantat corul de copii al bisericii din Ticvaniul Mare , Maria si Florina Velcota.

vineri, 15 ianuarie 2010

S-au implinit 30 de ani de existenta a ansamblului "Hora Carasului"

     Ansanblul de cantece si dansuri ”Hora Carasului” al Liceului Teoretic General Dragalina in colaborare cu Casa de Cultură ”Mihai Eminescu” Oravita a implinit 30 de ani de activitate.

    Cu aceasta ocazie a fost organizata o expozitie de fotografii si afise ale ansambului in decursul anilor de activitate, in incinta foaierului casei de cultura ”Mihai Eminescu” Oravita.
    Spectacolul aniversar a fost sustinut de catre actualii membrii ai ansamblului.
    Au cantat: Doriana Talpes,Gheorghe Eremici, Andreea Mirosu, Catalin Chisarau, Daniel Strain, Doru Traila, Vasilica si Monalisa Radu, Carmen Biruiescu, Ionica si Antonio Stioponi, Carmen Popovici Dumbrava, Sorin Dumbrava, Constantin Petru Zgriptu, Daniel Iova – saxofon, Dan Galea – taragot
    Conducerea muzicala a fost asigurata de Sorin Chisarau si Gelu Tudor iar coregrafia de Viorica Chisarau.
    Spectacolul a fost un adevarat succes, sala a fost plina iar spectatori au fost foarte incantati de suitele de dansuri populare dar si de invitatii care au cantat.
    Drept multumire pentru acesti minunati membrii ai ansamblului spectatorii au aplaudat minute in sir.