sâmbătă, 18 decembrie 2010

Apicultorii caraseni s-au intalnit la Bania

În perioada noiembrie 2010 – februarie 2011, se desfăşoară în judeţul Caraş proiectul „Tehnologie şi Networking în slujba apicultorilor”, în cadrul programului CONECT, implementat de Primăria Oraviţa în colaborare cu comunele Bănia şi Fîrliug.
În data de 16 decembrie 2010, a avut loc o primă întâlnire, cu tema ”Mijloace online de promovare a micilor producători apicoli”, la care au luat parte apicultori din Oraviţa şi Bănia. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, participarea celor din Fîrliug s-a realizat printr-o conexiune Skype.
Pentru început, organizatorii proiectului au prezentat activităţile care se vor desfăşura în următoarea perioadă şi au punctat paşii principali de urmat. Participanţii au fost entuziasmaţi de întâlnire şi discuţia s-a animat foarte repede. S-a insistat pe ideea de a promova produsele apicole şi practica albinăritului, şi de a îmbunătăţi pieţele de desfacere. În plus, s-a concretizat pregătirea unui eveniment viitor, la care să participe reprezentanţi ai unui organism de certificare a produselor bio, care să permită preţuri mai bune pe piaţă. Apicultorii din Oraviţa s-au informat deja cu privire la demersurile necesare şi au povestit colegilor din Bănia faptul că este necesară o perioadă de conversie, în care trebuie luate diferite măsuri precum înlocuirea vopselelor pe bază de ulei de pe lăzile cu stupi, înlocuirea tratamentelor clasice pentru albine cu altele pe bază de plante, folosirea de ceară 100% naturală fără alţi aditivi. În plus au fost discutate detalii referitoare la viitoarea campanie de promovare în şcolile din Oraviţa, Fîrliug şi Bănia cu privire la apicultură, importanţa albinelor pentru mediu şi efectul mierii asupra organismului uman.

În a doua parte a întâlnirii, s-a discutat despre oportunităţile de informare oferite de mediul online, pentru început fiind prezentate 2 site-uri internaţionale despre albinărit: http://www.beekeeping.com/şi http://www.iheo.org/

În final, s-a adus în discuţie conceptul de magazin online pentru producătorii din cele 3 localităţi şi s-au oferit detalii cu privire la înscrierea pe site, contacte cumpărător-ofertanţi, respectiv la cele 3 modalităţi posibile de plată (ramburs, transfer bancar direct în contul apicultorului, servicii Pay Pal pentru plata online). Apicultorii s-au arătat foarte încântaţi de ideile propuse şi doresc să participe.

Prin urmare, administratorii viitorului site au notat datele de contact ale apicultorilor prezenţi în cele 3 localităţi, urmând ca la târgul apicol ce se va desfăşura la Oraviţa la începutul anului viitor să se lanseze versiunea beta a magazinului online.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu