joi, 17 decembrie 2009

MANAGERUL ”RETELEI ELECTRONICE A COMUNITATII LOCALE” A FOST NVITAT LA SERBAREA DE CRACIUN A GRUPEI ”ALBINUTELOR” DE LA GRADINITA P.N. 4 ORAVITA

Dupa cum bine stim cu toti suntem in luna decembrie, luna cadourilor, si copii de la grupa „Albinutelor” impreuna cu d-na educatoare Cristina Iovita s-au gandit ca ar fi momentul sa-i multumesca Managerului Retelei Electronice al Comunitatii Locale (R.E.C.L.) pentru ca le-a creat un blog al gradinitei, si cum puteau sa o faca mai bine decat invitandu-l la serbarea lor de Craciun.
Copii s-au pregatit mult pentru aceasta serbare asa ca au avut un program „bogat” au cantat colinzi in limba romana dar si in limba engleza si fiecare a spus cate o poezie ca „Mos Craciun” sa-i auda din departare si sa vina si la ei cu sacul plin de cadouri.
Dupa ce au terminat de cantat si de spus poezii , „Mos Craciun” nu s-a lasat prea mult asteptat si a venit cu sacul plin de cadouri pentru toti copii.
Copii au fost foarte incantati de venirea Mosului si au mers pe rand la el pentru a-si lua cadoul.
La sfarsit inainte de a le ura sarbatori fericite si toate cele bune d-na educatoare le-a spus parintilor prezenti ca au avut printre ei Managerul Retelei Electronice al Comunitatii Locale pe care l-au cunoscut cu ocazia vizitei la primarie si ca atunci si-au propus sa colaboreze, ceea ce au si reusit.
Cu aceasta ocazie Managerul R.E.C.L. a explicat parintilor ca , Gradinita P.N. 4 are un blog si cum il pot accesa, au fost foarte incantati si in acelasi timp au fost invitati sa treaca pragul Centrului Punct de Acces Public la Informatie (P.A.P.I.) pentru a fii ajutati sa acceseze acest blog.

joi, 10 decembrie 2009

Arhiva de fotografii a Ansamblului ”Hora Carasului”

Va prezentam in versiune online arhiva de fotografii a Ansamblului ”Hora Carasului” din Oravita. In cazul in care aveti si alte fotografii si sunteti de acord sa le impartasiti pe Internet va rugam sa le aduceti la Punctul de Acces pentru Public la Informatii (PAPI) unde putem sa le scanam si sa le prezentam in albumul de mai jos. Speram sa va amintiti cu placere de spectacole!

marți, 8 decembrie 2009

Ansanblul de cantece si dansuri ”Hora Carasului”

    Ansanblul de cantece si dansuri ”Hora Carasului” al Liceului Teoretic General Dragalina in colaborare cu Casa de Cultură ”Mihai Eminescu” Oravita anuntă implinirea a 30 de ani de activitate a ansanblului.
    Cu aceasta ocazie in data de 17 decembrie 2009 la ora 14 se organizeaza o expozitie de fotografii si afise ale ansambului in decursul anilor de activitate, in incinta foaierului casei de cultura ”Mihai Eminescu” Oravita.
    Spectacolul aniversal va incepe la orele 16 in data 17 decembrie 2009 si va fi sustinut de catre actualii membrii ai amsablului.
    Vor canta: Doriana Talpes,
                    Gheorghe Eremici
                    Andreea Mirosu
                    Catalin Chisarau
                    Daniel Strain
                    Doru Traila
                    Vasilica si Monalisa Radu
                    Carmen Biruiescu
                    Ionica si Antonio Stioponi
                    Carmen Popovici Dumbrava
                    Sorin Dumbrava
                    Constantin Petru Zgriptu
                    Daniel Iova – saxofon
                    Dan Galea – taragot
    Conducerea muzicala va fi asigurata de Sorin Chisarau si Gelu Tudor iar coregrafia de Viorica Chisarau.

marți, 24 noiembrie 2009

Copii de la Gradinita PN 4 in vizita la primarie

       Copii din doua grupe de la Gradinita PN 4 au fost in vizita la Primaria Oravita.
       Copii impreuna cu d-nele educatoare Cristina Iovita si Simona Herac au fost sa viziteze biroul d-lui primar Ion Goga. Copii au fost foarte incantati ca dl. primar le-a acordat si lor din timpul sau pretios cateva minute. Copii s-au asezat la masa ovala din biroul dansului, simtindu-se oamneni mari si importanti pentru cateva momente, pentru ca ei stiu ca acolo la acea masa discuta oamenii mari, importanti si in acelasi timp se i-au dezicii importante pentru locuitorii orasului.
       Copii au mai vizitat si salile de sedinta ale primariei si Centrul Punct de Acces Public la Informatii(P.A.P.I.).
       In Centrul Punct de Acces Public la Informatii copii au fost intampinati de managerul Retelei Electronice a Comunitatii Locale (R.E.C.L.) Iulia Caiman.
       In Centrul Punct de Acces Public la Informatii copiilor l-i s-a explicat ca ei pot venii impreuna cu parintii sau d-nele educatoare sa caute povesti pe internet sau poezioare pentru varsta lor, micutii au fost foarte incantati si l-i se citea pe fata multumirea ca au fost primiti si tratati cu caldura de catre personalul de aici.
       Tot atunci vazand multumirea de pe fetele celor mici mi-a venit pe loc ideea unei colaborari cu d-nele educatoare Cristina Iovita si Simona Herac , in sensul de a le acorda tot sprijinul meu in creerea unui blog unde sa poata posta activitatea celor mici.
        Acest blog ar permite atat parintilor cat si bunicilor sa vada ceea ce ”muncesc” micutii lor in orele petrecute la gradinita cu d-nele educatoare.

In schimb de experienta la R.E.C.L. Bania

              In data de 11.11.2009, dis de dimineata am pornit la drum impreuna cu d-na coordonator local  Teodora Borghoff spre colegii mei din Valea Almajului. Cu toate ca timpul a fost destul de neprietenos, am ajuns cu bine la Bania.
              In primul rand am fost sa vizitez Centrul PAPI care se afla in incinta Caminului Cultural al comunei, apoi primaria si nu in ultimul rand scoala care este foarte aproape de Punctul de Acces Public la Informatii, ceea ce usureaza accesul elevilor la folosirea calculatorului si internetului.
              La Centrul PAPI am discutat cu colegul meu administrator de retea Marius Susara despre modul in care este utilizat la Bania Punctul de Acces Public la Informatie.

              La scoala am ramas foarte placut surprinsa de dl. director Adrian Popistas, care are planuri ambitioase sa acceseze fonduri europene pentru pune in practica parteneriate scolare intre scoala din Bania si o scoala din Franta. Dl. Director  are deschidere spre tot ceea ce e nou si util pentru elevii din scoala de la Bania dar si pentru elevii scolilor din imprejurimi fiind foarte interesat de parteneriate cu alte scoli din afara tarii dar si din tara. Am discutat cu dl. director despre un posibil parteneriat intre scoala din Bania si scolile de la Oravita, in sensul ca, elevii ar putea participa la tot felul de activitati scolare, culturale, etc.
              Dupa o zi incarcata am pornit din nou la drum pe acelasi timp neprietenos pe care am plecat dimineata de acasa dar cu satisfactia de a fi intalnit oameni calzi si dedicati muncii lor.

vineri, 6 noiembrie 2009

Invitatie la Biblioteca Oraseneasca ”Simeon Mangiuca”

         Steva Pantelici s-a nascut la Lescovita (jud. Caras-Severin), un sat de langa Dunare, in 2 noiembrie 1959. Face scoala in satul natal, la Resita si la Moldova Noua. Revine la Resita lucreaza ca electrician la Uzina de Constructii de masini. Fuge din tara in 1984, revine in 1986, e ”poprit” o vreme , fuge din nou in 1987, revine in 1988. Cum singur se declara ca profesia lui este de emigrant. Din aceasta experienta se naste buna parte din proza lui, nu doar sub aspectul continutului ci si al formelor imaginarului, al amintirilor cald invaluitoare.
           Steva Pantelici debuteaza cu un volum de povestiri ce dovedeste o inedita si interesanta experienta de viata, dezvaluita cu o afectivitate patetica. El scrie despre emigranti, scrie despre sine si despre umanitatea, putina sau multa, a celor de aici sau de aiurea, despre viata, dragoste si moarte, implicat in toate ca un erou nemuritor.
            Steva Pantelici a debutat cu poezie in 198, a publicat in mai multe reviste (”Semenicul”, ”Orient latin”, ”Transilvania”.)si in antologia ”Orasul cu poeti”, fiind un activ membru al cenaclului ”Semenicul” si un pasionat al teatrului.
            Scrierile sale pline de talc m-au inspirat sa creez aceasta prezentare care sper sa va deschida curiozitatea de a afla mai multe.
            Ne gasiti zilnic la Biblioteca Oraseneasca ”Simeon Mangiuca”, Strada 1 Decembrie 1918 nr. 24.

            Va asteptam cu drag!

        Bibliotecar Nicoleta Douca

marți, 27 octombrie 2009

Imagini din Oravita

ORAVITA-ANINA - Una dintre primele linii montane din Europa castigatoare a editiei a doua a programului ”Restaurare” prezentat de Televiziunea Romana

Datorita descoperiri zacamintelor de carbune, dar si de metale pretioase si de asemenea o alta bogatie o reprezentau padurile seculare existente în aceasta zona. Toate aceste lucruri determina Societatea Privilegiata a Cailor Ferate de Stat Austriece sa înceapa în primavara anului 1861 constructia unei cai ferate normale de la Oravita la Anina cu toate ca pe aceasta portiune era o mica linie de munte unde vagonetele erau trase de cai. Acest traseu era aproape paralel cu cel existent si astazi se pot vedea si urme de terasament si chiar un tunel mic sapat în calcarul muntilor.

La 15 decembrie 1863 calea ferata Oravita – Anina având lungimea de 33.4 km este terminata si data în functiune atât pentru traficul de marfa si calatori.
Frumusetea peisajului si performanta constructiei l-a determinat pe baronul Schlagintweit sa o compare cu linia de cale ferata a Semmeringului si sa încerce sa faca cunoscut lumii aceasta zona sub denumirea de „Elvetia banateana” si de asemenea este cunoscuta si sub denumirea de „Semmeringul banatean”.
Exista si deosebiri în ceea ce priveste diferenta de nivel Oravita (220m) si Anina (559m), adica 339m pe 34km iar a Semmeringului 388m pe 40km; marele tunel Semmering are lungimea de 1428m iar cel mai mare tunel de pe linia Oravita – Anina are lungimea de 660m (tunelul poarta numele de Carasova sau Gârliste).
Cu toate ca este prima cale ferata din România poate fi asemanata cu cele mai renumite linii de acest fel din Europa.


Calea ferata este amplasata în partea de vest si central a Muntilor Semenic pe directia de la est la vest, linia ocoleste muntii de la Maidan – Bradisorul de Jos, traversând Valea Jitinului urca apoi la Carasova unde se apropie mult de Resita ca apoi sa coboare lin spre Anina.
Constructia din munti a impus realizarea unor lucrari de arta importante asa ca pe 33.4km au fost construite 14 tuneluri cu lungimea de 2084m (tunelurile sapate în calcarul dur rezista si astazi), 10 viaducte cu o lungime de 843m, ziduri de sprijin ale versantilor pe o lungime de 9946m si taieturi în munti pe o lungime de 21171m.

Traseul are trei tronsoane: Oravita – Maidan – Gârliste – Anina

Pe portiunea Oravita – Maidan sunt 6 viaducte cel mai mare fiind Racovita construit din caramida cu 11 deschideri, o înaltime de 26.5m si o lungime de 125.8m. Imediat dupa acest viaduct se observa o ramificatie a liniei care duce la cariera Maidan , la poalele Tâlvei Mici de un se extrage antracit si cuart.

Intre Maidan si Lisava se gasesc doua viaducte dintre care cel de pe Valea Jitinului are 7 deschideri si o lungime totala de 130.8m. Deschiderea din mijloc a acestui viaduct are 31m si o constructie metalica cu o înaltime a stâlpilor de 37.18m în timp ce deschiderile externe sunt boltite si curbate cu raza de curbura de 114m. Este cel mai mare viaduct construit pe întreaga linie si de remarcat este faptul ca partea metalica a fost construita într-o zona montana, fara macarale acum 130 ani.

Între Gârliste si Anina exista un viaduct în apropiere de Anina cu o lungime de 95.4m si o înaltime de 31.6m, portiunea din mijloc fiind executata din metal.

În ceea ce priveste tunelurile asa cum am aratat anterior sunt în numar de 14 iar mai jos le vom aminti pe cele mai impresionante:
* Lisava – cu o lungime de 91m pe portiunea Midan – Lisava, în apropiere de gara Lisava
* Maniel – cu o lungime de 298m (tunelul este denumit dupa numele inginerului arhitect
* Dollhoff – cu o lungime de 112m (numele acestui tunel este dat dupa numele arhitectului Johann Ludwig Dollhoff-Dier care s-a considerat vinovat un prim esec al perforarii tunelului Gârliste unde cele galerii nu s-au întâlnit din cauza unei devieri verticale de aproape trei metri fapt pentru care s-a sinucis aruncându-se într-o prapastie de pe unul din viaductele liniei)
* Seiler (Jitinului) – cu o lungime de 230m
* Izvor sau Polom – cu o lungime de 290m pe traseul Lisava - Gârliste
* Carasova sau Gârliste – cu o lungime de 660m

Sa nu uitam ca aceste „lucrari de arta” s-au desfasurat între anii 1860 -1863 si au necesitat un volum de munca impresionant din cauza terenului accidentat. Totodata trebuie sa luam în considerare ca posibilitatile tehnice ce erau la dispozitia constructorilor în acea vreme erau limitate (nu se inventase înca dinamita). Cei ce au început acest proiect au fost inginerul Karl Dülnig, Karl Maniel si colaboratorii lor.

Linia Oravita – Anina a devenit cunoscuta în Europa si prin locomotivele sale cu abur de o constructie speciala. La început s-a folosit o locomotiva tender, articulata, cu cinci osii cuplate (tip E-t, acest tip de locomotiva a fost realizat dupa modelul celor construite de Wilhelm von Engerth pentru linia de cale ferata Viena-Triest), asemanatoare celor exploatate pe linia ce traverseaza pasul Semmering, dupa care au aparut locomotivele cu patru osii cuplate ce permiteau o viteza maxima de circulatie de 35km/h.

TRENUL DE EPOCA
Trenul "Nostalgia" al Regionalei de Calatori Timisoara este format dintr-un vagon de clasa I cu 42 de locuri, un vagon de clasa a II-a cu 56 de locuri, un vagon restaurant si un vagon de bagaje.. „Nostalgia" a circulat între cele doua razboaie mondiale si are o locomotiva cu aburi. Trenul de epoca timisorean circula pe ruta Oravita-Anina cu una din cele doua locomotive cu aburi fabricate la Viena. „Batrânul", cum este alintat de ceferisti, atinge viteza de 100 km/h, însa circula de obicei cu viteze mult mai reduse. Trenul de epoca pastreaza cu fidelitate atmosfera anilor '30.

În prezent functioneaza o locomotiva cu abur din seria 50065, constriuta de firma STEG din Austria în anul 1821 (aceasta locomotiva se numea „Steierdorf”). Acest tip de locomotiva a fost expus în anul 1862 la expozitia mondiala de la Londra si în anul 1867 la Paris), care tracteaza 4 vagoane de epoca (un vagon de clasa I, unul de clasa a-IIa, un vagon restaurant si un vagon de bagaj).

Se poate spune ca aceasta linie este una din cele mai mari realizari tehnice în domeniul constructiilor de cai ferate în acea perioada din Banat.